Fontos a célod, de a miértje még ennél is fontosabb

Fontos a célod, de a miértje még ennél is fontosabb

woman in red and black long sleeve shirt holding yellow and green bow tie
Photo by Mikhail Nilov on Pexels.com

A súlykontroll és az ideális alakoddal kapcsolatos céljaid miértje legalább olyan fontos, mint önmaga a célod. A blogunk bejegyzései segítenek számodra az életmód-életvitel helyes kialakításában, illetve folyamatos fenntartásában. Jelenlegi begyezésünkben a súlykontroll megértését és helyes kialakítását, fenntartásának lehetőségeit azok bemutatását céloztuk meg.

Életmód és élménytea Blog

Kérdések és válaszok a súlykontroll, mozgás, étkezés és egyéb szokásaink szinergiájáról, mi lehet a közös nevezője ezeknek?

Nem találsz tartós megoldást (?!)

Bejegyzésünkkel, segíteni akarunk neked, hogy könnyebben helyére tud rakni a dolgaidat

  • Étkezésünk lelki oldalról nézve, a tudatos étkezés
  • Életszakaszok közötti különbségek
  • Tisztázzuk mi a CÉLOD? (kockahas-bombaalak-általános egészség-néhány kiló mínusz)
  • A vágyott alak elérésének opciói
  • Egyensúly-balansz

Erre a négy fontos tételre fókuszáltuk a bejegyzést, kérünk olvass tovább

egészségünk, alakunk a súlykontroll, mozgáskultúra, belső utak és szokásaink témákban a blog szerkesztőjeként a személyes életutam alapján, tapasztalatokat és egyéni módszereimet is felhasználva állítom össze a hasznos bejegyzéseket. Ezért kérlek, hogy ha megfogott a bejegyzés, és hasznosnak találod oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel.

Baráti üdvözlettel: Attila




Étkezésünk lelki oldalról nézve

Leggyakrabban a düh és a stressz, szomorúság válthatja ki a túlevést az étkezési kényszert, a szakemberek szerint a pácienseik sokszor hosszú ideig nem is vesznek erről tudomást, csak a környezetük és az egészségi állapotuk miatt fordulnak szakemberhez. Ezek az érzelmi állapotok ingereket indítanak el és ha ezekre reagálsz, hamar kialakul egy reflex -egy szokás és azt veszed észre, hogy nem tudsz megállni.

Az agyunk a látványból érkező ingereket például az asztalon gusztusosan tálba rakott sütemény, szuper élményként értékeli. Hozzá társítja az emlékezetet és a jó érzést is, így a vágyad erős lesz és nehéz nemet mondani egy ilyen helyzetben.

David A. Kessler Muszáj annyit enni című könyve alapján.

A kondicionált hiperevésről Kessler a specialista úgy ír, hogy amennyiben az életed nagy részét stresszben éled a kondicionált evés nyugtatólag hathat az idegrendszeredre, a stressz miatt valahol szükségi lenne erre, de hosszútávon viszont elhízáshoz, súlygyarapodáshoz vezethet és előidézhet betegségeket.

Szokjunk le, vagy még jobb ha nem is szokunk rá a túlevésre, hiperevésre, ezek egyfajta pótcselekvések.

Hogyan szokjunk le?

  1. Az én egyszerű módszerem, hogy igyekszem már vásárlás során ügyelni arra mit veszek. Kerülöm a nassolni valókat, édességek és magas szénhidrát tartalmú élelmiszerek melyek azonnal fogyaszthatóak eleve nem kerülnek a kosárba.
  2. Minden a helyére kerül, semmit nem hagyok ott az asztalon, így az azonnali ingerekből nem lesz vágy-majd cselekvés.
  3. Betartom a fő étkezéseket, kellő időben és tudatosan választom ki mit fogok étkezni a mai napon, sőt előre pár napra is.
  4. Figyelek az érzelmi állapotokra és a stresszre, ahhoz hogy kezelni tudjam ezeket- más módszereket alkalmazok, melyek hatékonyak.
  5. A fittség a súly és testem karbantartását pedig rendszeres előre eltervezett mozgással, a jelenlegi életszakaszomba illő hatékony mozgáskultúrával tartom fent.

#A stressz kezelés a nyugalom megteremtésének legjobb módszere a MEDITÁCIÓ – TUDAT MŰVELÉSE, ajánlom figyelmedbe könyvem.

Ebben a témában a magam sajátos módszerét is bemutatva készítettem egy edukációs kiadványt, e-book formájában, ezt a könyvet most itt ingyen letöltheted.



Tisztázzuk mi a vágyott célod

Amikor néhány hónapig máig megmagyarázhatatlan okok miatt, elkerültem a mozgást a sportot (életemben ez a pár hónap alakult így, talán meg akartam tudni mivé lesz az ember ha már nem aktív) hamar rá jöttem, hogy a külsőm kezd átalakulni. Önérzetem dolgozni kezdett, hogy ez nem jó így változtatnom kell gyorsan, mivel jöttek a kilók rám szépen, illetve a fittségem is alább hagyott.

Ekkor a célom a gyors súlyvesztés lett, egy ideig erre öszpontosítottam. Miután a fittségem visszaállt a tudatom már elengedte a testsúly-alak célt, és újra élvezni kezdtem a mozgást.

Úgy vélem, hogy mindenképpen tisztázzuk le a célt magunkban, de a legfontosabb, hogy elérjük a mozgás-sport-yoga-úszás-séta stb. rendszeresen és görcsök nélküli végrehajtását, pusztán azért mert szeretnék azt tenni, mert szeretünk mozogni a szabadban lenni, egyedül vagy barátokkal. Én erre törekszem és nekem eddigi egész életemben bevált, hogy ezt a “szeretek mozogni” célt alkalmazom.

Javaslatom, hogy ezt az állapotot tűzzük ki célunknak, szeressünk mozogni. Ha kitartó vagy a fittséged egy szintjén, eléred ezt az állapotot, legyen rendszeres a mozgás a többit a szervezeted megoldja, te csak tedd a dolgodat.

A célok fontosak, de fontos a terv és a következetesség is. Legyen egy ütemterved a mozgásra, és semmi olyan dolog nem lehetséges ami ezt felül írja, tedd be telefonod naptárjába ha kell. De ne legyen másodlagos, a mozgás ugyanis a rendszerességtől válik hatékony támaszoddá.

pl: Ha szerda és péntek 17:30kor úszás van, akkor ha törik ha szakad, menj el úszni, ne engedd meg hogy bármilyen más program felül írja azt, legyen olyan ez mint a főnök által összehívott meeting, kötelező ott lenni és pont.



Életszakaszok közötti különbségek

Avagy melyik életszakaszban milyen aktivitás ajánlott fenntartani, mire van szükségünk.

A céljaink eltérők lehetnek, de a kor előre haladtával el kell fogadnunk néhány szabályt, mit nem tudunk megváltoztatni. Átalakul szervezetünk, még a legfittebb egyének sem úgy mozognak és nem úgy reagál a szervezetük a mozgásra mint 10-20 évvel korábban.

Az életciklusok szerint, de mégis saját testi és lelki beállítottságunkat figyelembe véve kell kialakítanunk a mozgáskultúránkat. Azért nem használtam tudatosan az edzés, vagy tréning szót, mert mindenkinek mást jelent alkatától függően ez a kifejezés. A blog mindenkinek szól, lehetnek tolószékes barátaink, vagy éppen egy stroke-ból felépülő személy is akár beépítheti életvitelébe az olvasott, leírt tapasztalatokat.

A saját magamon tapasztalt változásokat figyelembe véve, más lett a mozgáskultúrám mint az 25 évvel korábban volt. Mai napon is lefutom a 8-12 kilométert, de már több idő alatt. Viszont a testedzések, és mozgáskultúrám tudatosan átalakítottam, formálom az egyéni igényeim és alkatom szerint.

Nézd meg ez alábbi kimutatásban, hogyan változott a mozgásforma igényem és vele arányban az erő, fittség, de sajnos növekedett a testsúlyom is. (magasságom 183 cm)

Amint látod az én példám is mutatja, hogy az évek alatt átalakul a szervezet és más-dolgok mozgatnak meg. De egyvalami adott volt, a mozgás minden ciklusban megvolt.

Az egyéni alkatodnak megfelelő, mozgáskultúrát az igényeid és céljaid alapján célszerű kialakítanod. Ebben az esetben is törekedj a balanszra, maradj egyensúlyban magaddal, ne vállalj túl sokat, inkább azt javaslom haladj kisebb léptekben az edzésekben, mozgásban. Majd később ha szükségesnek látod emeld a szintet az intenzitást.

Nem célom senkit megbántani, de talán az egyensúlyhoz hozzá tartozik az is, hogy bár a futás az egyik legnagyszerűbb dolog lehet az életünkben, ha jól felépítjük. De nem biztos, hogy a legjobb megoldás olyan valakinek aki, életében nem mozgott és így akarja leküzdeni a kilókat 45 évesen.

Óvok ettől mindenkit, a túlsúlyos alkat miatt a vázizmok, a csontozat, ízületek szerveink (szív) vagy a keringés hatalmas terhelésnek van kitéve. A futással elkezdeni egy életmód váltást, szerintem nem a legjobb dolog, inkább legyen ez valaminek a kiegészítője, vagy a végén legyen a futás az utolsó szint amit elérni akarok. Miután már elég fitt lettem és átállt a szervezetem a rendszeres mozgáshoz hozzá idomult az alkatom, a keringésem stb. már jöhet a futás, vágj neki keményebben.



A vágyott alakod, elérésének opciói

A súly és a vágyott alak, valamint a fittség eléréséhez sok lehetőséget próbálhatunk ki. Ezek között vannak mozgásra épülők, mint a

  1. sport tevékenységek, séta, kertészkedés, yoga, chikung, taichi stb
  2. és kiegészítő lehetőségek, vagy hatást fokozók, mint például a magas minőségű teák.

Ezek a teák az alábbiak miatt lehetnek a segítségünkre.

#képesek az anyagcsere folyamatokra hatást gyakorolni

#zsírégetésben is szerephez jutnak

#aktivitást támogatják

Tekintsd meg tea szetteket, vagy kérj egyéni ajánlatot az életmódodhoz: angyalkert@icloud.com

Merjünk lépni és kipróbálni új lehetőségeket és új dolgokat, legyen szó mozgásról, tanulásról, új ételekről-italokról. Az élmények keresése és a céljainkhoz vezető tettek nem feltétlenül különülnek el egymástól, csak ügyelnünk kell az egyensúlyra, ne legyünk drasztikusak magunkkal.

A szép alak, a kockahas is lehet célunk, de sok munkával és még több lemondással jár. Aki ezt az utat választja, lehet csak a külsőségekre koncentrál, pedig a mozgás öröme és a tudatos mozgáskultúrában vannak más értékek is. Azért mert egy két gyermekes anyukának van valamennyi feleslege, nem célja hogy fitnesz modell alakja legyen, de szeretne egy élhetőbb életet ezért tornázik, yogázik, fut, kerékpározik. Ugyanolyan magasztos és szuper jó érzés egy ilyen célért mozogni, mint bármi más miatt.



Balansz, egyensúly, harmónia

Mindenek felett a legfontosabb dolog amire nagyon sok időt szántam az életem során az egyensúly megtalálása. Úgy vélem, bármilyen rendszeresen végzett tevékenységről legyen is szó, ez a legfontosabb fogalom amelyet mindenképpen megvalósítok.

Önmagammal vajon harmóniában vagyok?

Tedd fel magadnak a kérdést, fordulj befelé és lehetséges olyan válaszokra is rátalálhatsz melyeket nem is kerestél. Azonnal feljön egy kérdés (?) de hogyan kerüljünk harmóniába, önmagunkkal a tevékenységeinkkel, környezetünkkel, hogyan lehetséges ezt elérni. (test-lélek-szellem)

Hosszasan lehetne filozófiai oldalról megközelítve erről írni, e helyett az egyszerű racionális oldalról közelítem meg. Talán paradoxon lehet, de a buddhizmust hívtam ehhez segítségül, ami tanítja hogyan uraljuk és irányítsuk a tudatunkat, hogyan tartsuk tisztán a gondolatainkat. A tapasztalataim szerint ez a legegyszerűbb módja az egyensúlyi állapot elérésének.

#Ki dönti el, hogy jól érzed e magad? (te, és senki más)

#Ha én jól akarom magam érezni, és stabil vagyok, akkor van e bármi ami ebből kizökkenthet?

#Az egyensúlyt is így kezelem, nem hagyom hogy kizökkenjek. Ha viszont van olyan helyzet, körülmény ami zavarhat, akkor én mozdulok ki belőle, vagy nem megyek bele ilyen helyzetbe.

A tanítások szerint 5 fő emberi akadály létezik

  1. Érzéki vágyak (a testük 5 kapujához köthetők)
  2. Rossz gondolatok (negatív érzésekből táplálkozik)
  3. Tunyaság (a tunya ember teste nehéz, agya tompa)
  4. Nyughatatlanság-aggodalom (békét nem lelő tudatállapot)
  5. Kétkedés, bizalmatlanság

Szeretnéd részletesen olvasni az akadályokról, akkor töltsd le itt az ingyenes okos könyvet, olvasd el hogyan lehet hasznodra, ha ráismersz az akadályaidra és megtanulod mit tehetsz

Az egyensúlyi helyzetben jól érzem magam, tudom hogy jó helyen vagyok. Önfeledt a tevékenység amit éppen végzek, lehet az testedzés, yoga, futás, barkácsolás bármi legyen is én abban én vagyok, magam – egy vagyok azzal amit csinálok > FLOW élményem van. Vizsgáljuk meg magunkat mi okozhat a hiányt és próbáljunk alkalmazkodni, vagy változni a helyzetnek megfelelően.

#Ismerjük fel a helyzetet

#Fogadjuk el, hagyjuk hogy hasson ránk

#És most vizsgáljuk meg, miért hat ránk így, miért érzem magam így ebben a helyzetben? Mi lesz a következménye, ha így maradok?

#Ne azonosuljunk, tudatosítsuk magunkban: Én nem a testem vagyok, és nem is az elmém, én nem vagyok azonos az érzéseimmel. Egyszerűen képes vagyok rá, hogy mindhármat érzékeljem.

Nézzünk egy példát erre:

Ha én túlsúlyos vagyok és sportolni kezdek, de zavar hogy mások néznek közben, mert nem vagyok elég ügyes, vagy fitt, vagy hamarabb elfáradok. Ebben az esetben több rajtam kívül álló dolog is zavaró lehet, ezek miatt nem tudok figyelni, nem tudok magamra és a gyakorlatra összpontosítani. Nincs meg az egyensúly-összhang a belső-külső között, hagyom hogy ezek befolyásoljanak engem, tudatomat, gyakorlásomat, kikapcsolódásomat.

-Használd ezt a négy lépéses módszert az élet minden területén alkalmazhatod, meglátod mennyivel könnyebb megérteni és megoldani helyzeteket

Jó tudni, hogy ezek a kételyek belőlünk fakadnak, mi erősítjük fel a beérkező ingereket. Majd közben amikor már nem figyelnünk másra csak a gyakorlatra, el fog érkezni az egyensúlyi állapot is, jó eredmények születnek és lassan célunkat érjük.

Japán mondás szerint:

“Az európai ember sokat gondolkozik, így kiesik a gyakorlatból. Egy kardforgató nem gondol az ellenségre, vagy a győzelemre, vagy a halálra, csak teszi amit tud a legjobb tudását használja és ennek meglesz a kellő eredménye”

“nem gondolsz


Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést. Bízom benne hogy találsz hasznos dolgokat az írásokban. Kérdéseid, vagy észrevételeid kérlek oszd meg velünk szívesen válaszolunk, illetve mi is tanulunk az olvasóink észrevételeiből.

@

>> angyalkert@icloud.com, angyalkert-tea.hu

Ne feledd “A tested egy szentély bánj vele ennek megfelelően”

Leave a Reply